Afstand van luchthaven tot plaats van het park
Snel zoeken

Afstand tot luchthaven
<50 km
50-100 km
100-200 km
>200 km

Afstand van Utrecht naar park
Afstand via snelweg
<300 km
300-500 km
500-700 km
700-900 km
900-1100 km
>1100 km

Regio
Alpen
Atlantische kust
Centraal-Frankrijk
Middellandse Zee
Noord-Frankrijk
Pyreneeën

Vakantie regio's

De avontuurlijke Cevennen


De avontuurlijke Cevennen
In het zuidelijkste puntje van het Centraal Massief ligt de ruige Franse streek Cevennen. Het is een culturele en historische streek die onder meer een groot natuurpark herbergt. Het grootste deel van de Cevennen ligt in het departement Lozère. Kleinere delen liggen in de Gard, Aveyron en de Ardèche. Het is één van de meest dunbevolkte delen van Frankrijk met een lange historie en eigen culturele gewoontes.

Het gebied was in de prehistorie al bevolkt. Dit valt mede te zien in de vele grotten met muurschilderingen die u vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen. In de late middeleeuwen was het een bolwerk van protestanten. Dit leidde tot een godsdienstoorlog met de katholieken waarbij vele mensen werden vermoord en vele protestanten op de vlucht sloegen naar andere landen. Hele gebieden werden ontvolkt. Spanningen tussen katholieken en protestanten waren voelbaar tot in het midden van de 20e eeuw.

De cevennen heeft verschillende typen landschap. De causses zijn hoogvlakten bestaande uit kalksteen plateau’s ongeveer tussen de 700 en 1200 meter hoog. Op sommige plekken rijzen de bergen uit de causses en is het landschap meer bergachtig, dit is met name het geval in de oostelijke Cevennen. De hoogste piek is Mont Lozère (1702 meter). De streek is zeer dun bevolkt met gemiddeld 14 inwoners per vierkante kilometer. De oorzaak is de onvruchtbare grond die niet bepaalt uitnodigend is voor het ontwikkelen van dorpen en steden. In het westen liggen enkele grote causses zoals Causse Méjean en Causse de Sauveterre. Kenmerkend voor de hele streek zijn de rivieren die door deze hoogvlakten stromen. Door eeuwenlange erosie zijn de oevers ver uitgesleten in het landschap waardoor er diepe kloven zijn ontstaan.

Deze zogenoemde Gorges zijn misschien wel het meest bekend in de Cevennen en trekken jaarlijks vele toeristen. Gorges du Tarn is de bekendste kloof en staat garant voor prachtige landschappen en uitzichten. Langs de kloof staan enkele mooie kastelen zoals kasteel Sainte-Enimie en Chateau de la Caze. De Gorges du Tarn is een mooie plek om uw vakantie door te brengen, er kan volop worden gewandeld en op de rivier kunt u kayakken en varen.

Gorges du Tarn
Gorges du Tarn

Een groot deel van de Cevennen is in 1970 uitgeroepen tot nationaal park. Het is het 2e park van Frankrijk qua grootte. Het informatieve centrum is gelegen in de centrale plaats Florac. Dit is sowieso een mooie plek om te bezoeken. Florac heeft een kasteel, middeleeuwse gebouwen en is prachtig gelegen aan de Gorges du Tarn.
De grotten van de Cevennen zijn populaire toeristische plekken die u zeker niet mag missen. De grotten van Aven Armand, Dargilan, en Bramabiau zijn open voor publiek en bezitten fraaie gangstelsels en druipstenen.

Er zijn vele wandelroutes uitgestippeld in het park met een totale lengte van 2.500 kilometer. Ook zijn er vele fietspaden en ruiterpaden beschikbaar.
U kunt ervoor kiezen om met de auto te reizen. U moet dan rekenen op ongeveer 10,5 uur (Utrecht – Florac). De dichtstbijzijnde grote luchthaven ligt bij Montpellier, dit is op ongeveer 150 kilometer van het centrale park. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een reis naar de Cevennen te combineren met een bezoek aan de historische steden Montpellier, Nimes, Avignon en Arles. Deze steden liggen verder naar het zuiden richting Middellandse Zee. Als u van spectaculaire natuur, rust of juist avontuur houdt dan moet u zeker een bezoek brengen aan de Cevennen. Het park bezit voor Europese begrippen een ongekende wildernis en schoonheid die u zeker eens gezien moet hebben.

F

Florac
Florac


Posted by: Vakantiepark-Frankrijk.net
Date: 11-02-2014


ReagerenNaam:
Reactie:
 
Home > Blog > De avontuurlijke Cevennen
Share on Facebook
2013 Vakantiepark-frankrijk.net