Afstand van luchthaven tot plaats van het park
Snel zoeken

Afstand tot luchthaven
<50 km
50-100 km
100-200 km
>200 km

Afstand van Utrecht naar park
Afstand via snelweg
<300 km
300-500 km
500-700 km
700-900 km
900-1100 km
>1100 km

Regio
Alpen
Atlantische kust
Centraal-Frankrijk
Middellandse Zee
Noord-Frankrijk
Pyreneeën

Vakantie regio's

Normandië een land van overwinnaars


Normandië een land van overwinnaars
Normandië heeft een reputatie als het gaat om wereldberoemde invasies. Twee historische gebeurtenissen zijn kenmerkend voor deze Franse streek en hebben een cruciale rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Er zit wel een tijdsbestek tussen de twee invasies van 900 jaar. En bij de eerste was het vertrekpunt Normandië en bij de tweede het eindpunt Normandië.

Willem de Veroveraar
In de 9e en 10e eeuw werd Normandië regelmatig bezocht door plunderende Vikingen. Het was het jaar 911 dat ze definitief besloten te blijven en het hertogdom Normandië opeiste. Het milde klimaat en rijke land van Normandië was al snel een prima plek om te vertoeven voor de noordelijke mannen. En langzaam maar zeker onstond er een smeltkroes van Franse en Vikingen cultuur. In de 11e eeuw kwam de macht van de Normandië tot een hoogtepunt. De Hertog van Normandië, Willem de Bastaard was een uitstekend leider, en onder zijn leiding was Normandië een machtig Hertogdom. Uitbreiding was noodzakelijk en Willem had zijn pijlen gericht op het aantrekkelijke Engeland. Met een leger stak hij het Kanaal over en versloeg het Engelse leger bij Hasting in 1066. Engeland was nu in bezit van Willem die nu door het leven ging als Willem de Veroveraar.

Het Tapijt van Bayeux is een wandkleet gemaakt in de 11e eeuw wat nog prima bewaard is gebleven. Het is 70 meter lang en geeft een goed beeld over de verovering van Engeland en het leven van Willem de Veroveraar. Het is te bezichtigen in het Musée de la Tapisserie in de stad Bayeux. Twee beroemde kastelen kunt u bezichtigen in Calvados. Het Kasteel van Falaise is nog in uitstekende staat en is de geboorteplek van Willem de Veroveraar. Breng ook eens een bezoek aan het Kasteel van Caen, het grootste stadskasteel van West-Europa.

Stukje van het Tapijt van Bayeux
Stukje van het Tapijt van Bayeux


Tweede Wereldoorlog
Wat verser in het geheugen ligt natuurlijk de invasie van 1944. Deze langverwachte operatie staat ook wel bekend als de Slag om Normandië en was het keerpunt van de oorlog aan het westelijk front. Na eerdere invasies in Sicilië en Italië was het de beurt aan West-Europa op 6 juni 1944. De grootste invasiemacht ooit stak het Kanaal over met 7000 schepen en 160.000 manschappen. Aan het einde van augustus waren over maar liefst 3 miljoen soldaten via Normandië Europa binnengetrokken. Aanvankelijk ging de strijd goed, echter bleven de Duitsers zich bitter verdedigen. Op 24 augustus was de slag gewonnen door de geallieerden. De prijs was hoog. Tienduizenden doden, veel burgerslachtoffers en immense materiële schade.

Vandaag de dag zijn er nog veel sporen te zien van Tweede Wereldoorlog. En Normandië ontvangt jaarlijkse vele toeristen die speciaal hiervoor komen. Aan de kust kunt u natuurlijk een bezoek brengen aan de invasiestranden van bijvoorbeeld Omaha Beach en Sword Beach. Er zijn enkele leuke badplaatsen zoals Grandcamp-Maisy en Ouistreham. Bijna iedere plaats aan de kust heeft zijn eigen museum en u kunt dan ook een mooie historische tocht maken langs kust en alle bekende plekken bezoeken. Indrukwekkend zijn de begraafplaatsen. De bekendste is de Amerikaanse begraafplaats bij Colleville-sur-Mer. Maar bezoek ook eens de Duitse begraafplaats in La Cambe enkele kilometers verderop.

Voormalig slagveld van Pointe du Hoc
Voormalig slagveld van Pointe du Hoc


Posted by: Vakantiepark-Frankrijk.net
Date: 12-12-2013


ReagerenNaam:
Reactie:
 
Home > Blog > Normandië een land van overwinnaars
Share on Facebook
2013 Vakantiepark-frankrijk.net